۞ سخن روز
تنها انقلاب خطرناک، انقلاب گرسنگان است. من از شورشهایی که دلیل آن بی‌نانی باشد، بیش از نبرد با یک ارتش دویست‌هزارنفری بیم دارم! ناپلئون بناپارت
Sunday, 28 June , 2026
شناسه خبر : 36446
  پرینتخانه » سیاسی, دولت تاریخ انتشار : 04 ژانویه 2026 - 12:06 |
بررسی سخنان رئیس‌جمهور؛ نقشه راه مشترک دولت، مجلس و حاکمیت برای کنترل معیشت و مهار قیمت‌ها در سال آینده

بررسی سخنان رئیس‌جمهور؛ نقشه راه مشترک دولت، مجلس و حاکمیت برای کنترل معیشت و مهار قیمت‌ها در سال آینده

در شرایطی که چرخه تورم و گرانی نفس بسیاری از اقشار جامعه را گرفته و فشار معیشتی به دغدغه اول خانوارهای ایرانی بدل شده، سخنان اخیر رئیس‌جمهور در گفتگو با رسانه KHAMENEI.IR توجه ویژه ناظران، رسانه‌ها و کارشناسان اقتصادی را برانگیخته است. وی در این مصاحبه، با اشاره به آسیب‌شناسی جدی منابع و مصارف کشور، […]

بررسی سخنان رئیس‌جمهور؛ نقشه راه مشترک دولت، مجلس و حاکمیت برای کنترل معیشت و مهار قیمت‌ها در سال آینده

در شرایطی که چرخه تورم و گرانی نفس بسیاری از اقشار جامعه را گرفته و فشار معیشتی به دغدغه اول خانوارهای ایرانی بدل شده، سخنان اخیر رئیس‌جمهور در گفتگو با رسانه KHAMENEI.IR توجه ویژه ناظران، رسانه‌ها و کارشناسان اقتصادی را برانگیخته است. وی در این مصاحبه، با اشاره به آسیب‌شناسی جدی منابع و مصارف کشور، بر ضرورت دستیابی به زبان و نگاه مشترک میان دولت، مجلس و مجموعه حاکمیت برای حفظ و تأمین معیشت مردم تأکید کرد؛ مساله‌ای که در سال‌های گذشته بارها محور اصلی وعده‌ها و سیاست‌های دولت‌ها بوده اما کمتر به نقطه مطلوب رسیده و امروز بیشتر از گذشته مطالبه مردم و جامعه است.

کاهش هزینه‌های اضافی و بازتوزیع یارانه‌ها؛ محورهای اصلی برنامه معیشتی

یکی از مهم‌ترین محورهای پیام رئیس‌جمهور تاکید بر لزوم کاهش هزینه‌های غیرضروری در بودجه دولت و ساماندهی ساختار یارانه‌ها بود:

«آن‌جاهایی که نباید پول بدهیم، ندهیم. آن‌جاهایی که نباید یارانه بدهیم، ندهیم. آن‌جایی را که باید بدهیم تفاهم کنیم که بدهیم.»

وی با طرح این گزاره که «هنوز خیلی جا دارد که ما بتوانیم خیلی از این هزینه‌هایمان را کم کنیم» نشان داد قرار است سیاستی قاطع و سفت و سخت‌تر برای حذف مخارج زائد (از جمله دارایی‌های مصرفی نازل و واردات غیرضروری مانند موبایل) اتخاذ شود. رأس‌جمهور گفت:

«من می‌توانم به موبایل پول ندهم، ولی به معیشت مردم باید بدهم. ما تا حالا یک‌ونیم میلیارد داده‌ایم موبایل وارد کرده‌اند، ولی الان در معیشت مردم و نهاده‌ها و کالاهای اساسی گرفتاریم.»

این سخنان، بازتاب مستقیم دغدغه بسیاری از کارشناسان و اصحاب رسانه از جمله مشهد نیوز است که بارها نسبت به توزیع غلط و ناکارآمد یارانه‌ها و تخصیص ارز به واردات کالاهای لوکس یا غیرضروری (مانند موبایل‌های گران‌قیمت یا کالاهای مصرفی درجه چندم) هشدار داده بودند. از این منظر، جهت‌گیری اخیر دولت را باید گامی در جهت جراحی واقعی بودجه و نزدیک شدن سیاست‌های حمایتی به واقعیات جامعه دانست.

نیاز به اجماع ملی و گسست از سیاست‌زدگی

رئیس‌جمهور در بخش دیگری با تأکید بر لزوم یکپارچگی رسانه‌ای، قانون‌گذاری و اجرایی کشور گفت:

«باید با مجلس و با نماینده‌ها و حتی با مجموعه حاکمیت به یک زبان و نگاه مشترک برسیم… کارهایی که داریم می‌کنیم نیاز به این دارد که همه مشترک شویم و با هم جلو برویم.»

این دعوت به شکل‌گیری یک بلوک اجماعی برای تصمیم‌گیری درباره یارانه‌ها، ارز و سیاست‌های حمایتی در شرایطی مطرح می‌شود که پیش از این، مجلس و برخی ارگان‌های سیاست‌گذار در مواردی مانند حذف ارز ترجیحی یا طرح کالابرگ نقدی و شیوه‌های حمایتی، با دولت اختلاف‌نظر جدی داشتند. تأکید بر اینکه باید در تخصیص منابع به تفاهم برسیم و جلوی “اضافه هزینه” گرفته شود نیز بر واقعیت محدودیت منابع درآمدی کشور، به ویژه در پی کاهش درآمدهای نفتی و اختلال در درآمدهای ارزی، صحه می‌گذارد.

بررسی سخنان رئیس‌جمهور؛ نقشه راه مشترک دولت

بررسی سخنان رئیس‌جمهور؛ نقشه راه مشترک دولت

برنامه ۲۰ بندی؛ جزئیات و چشم‌انداز اجرا

رئیس‌جمهور برای اولین بار اشاره کرد که دولت، برنامه‌ای شامل حدود ۲۰ بند را به مجموعه ارکان تصمیم‌گیر ارائه کرده و «گروه‌های مختلف اقتصادی در دولت و مجلس و بعضی نهادها باهم هماهنگ شده‌اند که این ۲۰ بند را عملیاتی کنند». هنوز جزئیات این برنامه کاملاً رسانه‌ای نشده اما بر اساس شنیده‌ها و تحلیل‌های منابع آگاه، محورهای زیر احتمالا در دستور کار است:

  • تعدیل و اولویت‌بندی یارانه‌ها (تمرکز بر کالاهای اساسی و حذف رانت‌های غیر هدفمند)
  • مدیریت تخصیص ارز و واردات (ممانعت از واردات غیرضروری و تمرکز بر نهاده‌های تولید و معیشت)
  • افزایش کارآمدی نظام بودجه‌بندی و هدفمند شدن مصارف عمومی دولت
  • کنترل قیمت کالاهای اساسی و مصون‌سازی سفره مردم در مقابل نوسانات آتی
  • افزایش سطح همکاری و اجماع نهادی میان دولت و مجلس در تصویب و اجرای سیاست‌های معیشتی

از منظر مشهد نیوز، موفقیت این پروژه مشروط به کنار گذاشتن منافع بخشی و سیاسی، شفافیت و پاسخگویی در طول اجرا و نیز مقاومت در برابر فشار گروه‌های ذی‌نفوذ برای حفظ رانت‌های موجود خواهد بود.

واکنش جامعه و رسانه‌ها: امید به تحول یا تکرار تجربه‌های گذشته؟

این جهت‌گیری تازه دولت را می‌توان حامل چراغ امیدی برای اقشار آسیب‌پذیر و طبقات متوسط دانست که ماه‌هاست با شوک‌های پیاپی قیمت در مواد غذایی و کالاهای اساسی دست و پنجه نرم می‌کنند. با این حال، جامعه هنوز با دیده تردید به وعده‌های معیشتی می‌نگرد و اجرایی شدن برنامه‌ها را ملاک قضاوت قرار می‌دهد—خصوصاً در ماجرای حذف ارز ترجیحی و پرداخت یارانه‌های نقدی.

مطابق جمع‌بندی مشهد نیوز، تنها راه جلب اعتماد عمومی، گزارش‌دهی شفاف، اجماع مستمر میان دولت و مجلس و تمرکز بر حمایت واقعی از معیشت جامعه هدف بدون عقب‌گرد از سیاست‌های بلندمدت است. کنترل قیمت غذا و سفره مردم باید خط قرمز قطعی دولت در سال پیش رو باشد؛ چرا که ادامه تورم و افت ارزش پول، وضع معیشتی بسیاری از ایرانیان را غیرقابل تحمل ساخته است.

منابع و ارجاع‌ها:

  • مصاحبه رئیس‌جمهور با رسانه KHAMENEI.IR
  • مشهد نیوز؛ تحلیل و بازتاب رسانه‌ای
  • گزارش‌های بودجه‌ای مجلس (۱۴۰۵)
  • تحلیل کارشناسان اقتصاد کلان داخلی (ایسنا، مهر، فارس)
نویسنده : مشهد نیوز
برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.